HJELP TIL SELVHJELP
Fontenehuset Hønefoss har utviklet et mentorprogram hvor medlemmer og medarbeidere jobber sammen om økonomiske problemstillinger.
Det å ha kontroll på økonomien betyr mye for å ha en trygghet i hverdagen. Uten en trygg økonomisk situasjon kan også resten av livet oppleves veldig utfordrende og gi en følelse av håpløshet. Ved en konstant redsel for ikke å ha penger til mat, hus, strøm, barnas behov og så videre, vil det være vanskelig å ha overskudd og evne til å fokusere på egen helse, jobb/studier og ikke minst det sosiale livet.
Psykisk uhelse kan gi økonomiske utfordringer og økonomiske problemer kan gi psykisk uhelse.
Fontenehuset har gjennom prosjektet “Hjelp til selvhjelp - før økonomien kommer ut av kontroll” utviklet et mentorprogram og et tilbud til medlemmer som sliter med økonomiske utfordringer.
NAV Ringerike holder 2x i året et tre dagers kurs i privatøkonomi for medlemmene på Fontenehuset
GODT I GANG MED ARBEIDET
Mentorarbeidet er godt i gang og flere medlemmer benytter seg av dette. Denne bistanden skal altså sette personen i stand til å ta kontroll over økonomien selv. Forskning har vist at psykisk uhelse blir mer kontrollerbar når økonomien begynner å komme under kontroll. For selv om gjelden kan være veldig stor, er det å ha oversikt over krav og være i dialog med kreditorer styrkende for selvbildet.
Mentorene deler erfaringer og drøfter problemstillinger en gang i uken. Det gjør at mentorene kan gi stadig bedre veiledning til de som søker bistand. Fokus er hele tiden å sette de aktuelle medlemmene i stand til å ta kontroll over egen økonomi. De skal, via hjelp til selvhjelp, bli i stand til å ta kontakt med kreditorer, forhandle frem avtaler og følge opp disse uten at mentoren gjør det for dem. Men de skal fortsett kunne «lene seg på» mentorene når det trengs råd eller en å snakke med.
KURS SAMMEN MED NAV
NAV Ringerike kommer to ganger i året og holder et tre dagers kurs i privatøkonomi for medlemmene på Fontenehuset. Kurset oppleves svært nyttig og mange får seg noen «Aha» opplevelser.
Prosjektet «Hjelp til selvhjelp» har lært medlemmer og medarbeidere at det å ha kontroll over økonomien utvilsomt gir en bedre psykisk helse. Vi har opplevd at medlemmer som ikke har hatt kontroll over egen økonomi nå retter ryggen og tar tak i de problemstillingene de møter. Det kan være alt fra å tørre og åpne en vinduskonvolutt til å ringe Statens Innkrevingssentral for å få til en avtale.
Det er utviklet en egen veileder for hvordan et slikt arbeid kan gjennomføres og vi har også laget brosjyrer som forteller om tilbudet.
Prosjektet
Første delmål var å avholde kurs for medlemmer og medarbeidere slik at de ble mentorer for andre medlemmer som har en vanskelig økonomisk situasjon og gjøre de i stand til å ta kontroll over egen økonomi. Kurset besto av forelesninger fra aktuelle etater og private selskaper om emner innenfor fagfeltet. Her fikk mentorene en veldig god gjennomgang av hvordan pengekrav behandles, hvilke muligheter den som skylder penger har til å bedre situasjonen, hvordan etatene og selskapene skal kontaktes, hvilke krav som stilles i forhandlinger med kreditorer og hvilke psykiske problemstillinger en økonomi ute av kontroll kan gi.
De etatene og selskapene som deltok var DPS Ringerike sykehus, NAV Ringerike, Skatteetaten, Statens Innkrevingssentral, NAV innkreving, Namsfogden, Sparebank 1 Ringerike Hadeland, Argus inkasso og advokat Annie Braseth. Etter endt kurs har vi nå syv mentorer, fire medlemmer og tre medarbeidere.
Alle poengterte at det viktigste i en vanskelig livssituasjon handler om å få orden på boforholdet til personen. Foruten det rent faglige har mentorene blitt satt i stand til å være gode samtalepartnere for de som søker bistand.